GAL ”Pe Mureș și pe Târnave”

face parte din regiunea Centru de dezvoltare, iar in cadrul acesteia se regăsește microregiunea teritoriului GAL.

 

Din punct de vedere geografic este împărțită în doua zone : Zona Mureșului, și Zona Târnavelor, respectiv două județe: Județul Alba și Județul Mureș.

 

Microregiunea are în componența sa 13 localități, reprezentate de 11 comune și 2 orașe. Din componenta teritoriului fac parte următoarele localitati: 9 sunt in bazinul hidrografic al râului Mureș respectiv Orașul Ocna Mureș, Orașul Teiuș și comunele Rădești, Noșlac, Lunca Mureșului, Lopadea Noua, Hopârta, Fărău și Ațintiș (jud. Mureș), 4 sunt așezate pe Târnava mica respectiv comunele Cetatea de Balta, Jidvei, Sona, Sâncel.

 

Grupul de Actiune Locala “Pe Mures si pe Tarnave” s-a infiintat in anul 2010 fiind un parteneriat public-privat constituit in conformitate cu cerintele unui parteneriat LEADER. Strategiile implementate au adus transformări importante in teritoriu. Cetatenii teritoriului isi simt apartenenta la parteneriatul GAL si in continuare au asteptari privind dezvotarea locala si reducerea disparitatilor locale.

Inca din faza de animare putem spune ca partenerii au construit viziunea dezvoltarii, luand in considerare resursele cele mai semnificative ale teritoriului si valorizarea acestora in beneficiul intregului teritoriu, concretizata in tema unificatoare ”Comunitati fără disparități”. In sens larg, tema unificatoare presupune ca dezvoltare echilibrata a teritoriului, respectand principiul dezvoltarii durabile: economic, social si mediu, tema ce se integreaza in scopul GAL Pe Mures si pe Tarnave.Pentru prioritatile identificate au fost propuse interventii astfel incat sa ”netezim” din disparitatile existente pentru dezvoltarea teritoriului si cresterea calitatii vietii.


Interventiile adresate mediului econonomic: Dezvoltarea economica cu energie verde si Dezvoltarea antreprenoriatului non-agricol, vor aduce un plus esential in dezvoltarea economica a teritoriului si contribuie la aparitia de activitati economice noi de productie si servicii.Actiunile de tip social vizate de interventia: Pro Incluziune cat si interventia FSE, ca urmare a optiunii pentru strategia multifond, vor reduce dezechilibrile si disparitațile, vor favoriza tratament egal indiferent de gen, etnie, vulnerabilitate. Interventiile care vizeaza mediul: SOS Natura, si Dezvoltarea economica cu energie verde, sunt menite sa creeze modele si bune practici care sa contribuie la atenuarea schimbărilor climatice și stoparea degradarii mediului.Complementar acestora, Renovarea teritoriului, Promotor in dezvoltare locala, Cooperare vor crea bazele interconectarii celor 3 domenii – economic, social, mediu.