Starea generală teritoriul GAL este caracterizată prin dependenţă faţă de activităţile agricole tradiţionale, slaba dezvoltare a sectoarelor secundar și terţiar, infrastructură deficitară și standard de viaţă scăzut pentru populaţie. Printre dificultățile întâmpinate în teritoriul GAL se regăsesc lipsa resurselor materiale, lipsa accesului la servicii de protecție socială și de sănătate, migrația și traiul în zone marginalizate/ izolate. Mai mult de atât, adulții nu au uneori resurse/cunoștințele/abilitățile necesare sau nu au acces la resurse care să le permită să asigure copiilor condiții optime de dezvoltare. Din analiza datelor emise de către UAT-uri rezulta ca un nr de 1800 de copii sunt beneficiari de burse sociale, fiind in situație de vulnerabilitate.
Din punct vedere turistic: cel mai important obiectiv turistic, balnear si de agreement a devenit Baile sarate de la Ocna Mures, teritoriul GAL castele, fortificatii, biserici care s-au pastrat pana in zilele noastre. Amintim aici Castelul Teleki, Castelul Bethlen-Haller (1615-1624), Biserica Reformata-Calvina din sec.XIII-XV din Cetatea de Balta, Conacul „ Alexius si Georgius Bethlen” din Sanmiclaus (com.Sona), Biserica Evanghelica din Sona constructie din sec.XVI-lea, Bisericile din lemn din Lunca Muresului, Gabud (com.Noslac), Turdas si Spalnaca (com Hoparta), Farau, declarate monumente istorice, Mănastirea Gabud, Biserica Reformata – calvina construita in stil romanic terminata in 1379, Manastirea romano-catolica ctitorie a lui Iancu de Hunedoara terminata in timpul lui Matei Corvin ambele din Teius.
Resursele naturale: În teritoriul GAL se întâlnesc: zăcăminte de sare la Ocna Mureș, Ocnișoara (com. Lopadea Nouă); bentonită Ocna Mureș; gaze naturale la Cetatea de Baltă –Tăuni; argile: Războieni(Ocna Mureș)
Exista o retea de drumuri asfaltate care face legatura intre comunele din GAL cu orasele aflate in imediata vecinatate a teritoriului GAL: Tarnaveni, Blaj, Teius, Aiud, Ocna Mures, Campia Turzii, Ludus. O portiune din teritoriul GAL respectiv Radesti –Teius trece autostrada A10. Pe teritoriul GAL trec si 2 linii de cale ferata. Comunele de pe Tarnava Mica (Sancel, Sona, Jidvei ,Cetatea de Balta) sunt strabatute de linia ferata care face legatura intre Blaj si Tarnaveni. De asemenea in Teius care este nod mare de cale ferata se intersecteaza magistralele Brasov-Cluj cu Deva, Sibiu-Cluj.
Economic pe teritoriul GAL Pe Mures si pe Tarnave activitatea de baza este agricultura, Atat pe Mures cat si pe Tarnave terenurile agricole sunt fertile pretând-se pentru câteva ramuri de baza ale agriculturii: cultura mare, horticultura, zootehnia. În teritoriul GAL se remarcă practicarea pe scară largă a agriculturii de subzistenţă în condiţiile în care cea mai mare parte a sistemului agricol este caracterizat prin: predominanţa micilor exploataţii ţărănești (de ordinul a doar câteva hectare, și chiar mai puţin); munca în sectorul agricol este una tradiţională; producţia obţinută este redusă, fiind direcţionată, în procent majoritar către autoconsum. Potenţialul agricol local poate deveni un factor major al diversificării economiei locale, în condiţiile în care se reușește dezvoltarea activităţilor din zona procesării și transformarea produselor agricole în mărfuri agro-alimentare. Slaba performanţă a sectorului agricol este cauzată și de lipsa unor sectoare cheie, precum servicii specializate de consultanţă, creditare sau marketing adresate fermierilor și/ sau antreprenorilor locali.
In teritoriul GAL sectorul non agricol este mai puțin dezvoltat, prestările de servicii pentru populație sunt slab dezvoltate în teritoriu, iar activitățile productive neagricole sunt reduse, singurul domeniu economic mai dezvoltat fiind comerțul. Având în vedere specificul economiei locale marcat în preponderență de activitățile agricole pentru autoconsum este necesara diversificarea economiei rurale prin sprijinirea demarării activităţilor neagricole care joacă un important rol socio-economic pentru teritoriu. Salariile mici, nivelul scăzut de educaţie, şi oportunităţile reduse de angajare în alte sectoare economice au condus la instaurarea unui decalaj între zonele urbane şi cele rurale, o mare parte a populaţiei din teritoriu aflându-se în risc de sărăcie şi excluziune social, fapt evidențiat în analiza diagnostic și analiza SWOT. Dezvoltarea spaţiilor rurale pe baze neagricole depinde puternic de o serie de factori(infrastructura de transport, serviciile publice existente pe plan local și dimensiunea demografică). În multe cazuri, nivelul insuficient al infrastructurii publice frânează tendinţa de dezvoltare a activităţilor non-agricole în comune. Astfel, măsurile de susţinere a dezvoltării sectorului neagricol în comune trebuie să se concentreze pe asigurarea unui nivel optim al infrastructurii rurale, rolul administraţiei locale în acest demers fiind unul central. Interventia care sustine sectorul non agricol va fii strans conectata cu interventiile propuse care sprijina dezvolatrea de servcii si facilitate publice in vederea reducerii decalajelor, disparitatilor regionale si depopularea zonelor rurale. Nevoi evidențiate în analiza diagnostic și analiza SWOT.
GAL dispune de un potențial uriaș, insuficient valorificat; valorile locale, obiceiurile din zonă, mâncărurile şi băuturile tradiționale, resursele naturale pot fi transformate în puncte forte care să contribuie la dezvoltarea turismului rural sătesc(care sa aduca impreuna oamenii, mancarea si natura), a serviciilor şi meșteșugurilor locale. In teritoriul GAL, avand in vedere specificul local propunem dezvoltarea turismului bazat pe tradițiile locale, pe cunoștințe străvechi legate de patrimoniul natural, cultural și gastronomic specific al teritoriului.
Din punct de vedere cultural, al traditiilor, obiceiurilor atat zona Tarnavei Mici cat si a Muresului, au bogatii inestimabile care merita amintite. Pe Mures, la Teius, Hoparta, Lopadea Noua intalnim un joc fecioresc unic in Romania numit Haidaul (a carui origine se afla la Hoparta). Un dans spectaculos il gasim pe Tarnava Mica ”Fetele de la Căpâlna” cum este el cunoscut, joc al fetelor nemaritate unic de asemenea in Romania. Festivaluri de folclor renumite: Strugurele de aur – organizat la Jidvei, Ziua Grădinarului – o parade a legumicultorilor de la Leorint (com.Radesti).
Infrastructura sociala/educaționala. Pe teritoriul GAL toate cele 13 UAT dețin compartiment de asistenta sociala, 8 cabinete psihosociale (școlare – Ocna Mureș, Teiuș, Jidvei, Lopadea Noua, Lunca Mureșului, Rădești), Furnizori de servicii sociale licențiate, Publici si private-14 servicii sociale licențiate.
Totodată, infrastructura socială actuală nu are capacitatea de a susține un nivel decent de trai în zonele rurale. Întâlnim un deficit major în ceea ce privește posibilitățile oferite îngrijirii copiilor ante preșcolari, respectiv un număr scăzut al creșelor existente atât în urban cât și în rural.
In teritoriul Gal în anul 2022 sunt in total 17 unități școlare: 19 unități școlare ante preșcolar, primar si gimnazial, 3 licee(Ocna Mureș 2, Teiuș 1), 1 post liceal (Ocna Mureș), populația școlară totală fiind de 5621 înscriși in unitățile școlare din teritoriul GAL. Tendința este de scădere ușoară a acesteia in ultimii 5 ani.
Infrastructura sanitara: 1 spital (Ocna Mureș – centru multifuncțional de sănătate), 1 policlinica(Ocna Mureș), 1 dispensar( Dispensar orășenesc Teiuș, 1 Centrul de asistență medicală comunitară (Lunca Mureșului), 3 Cabinete medicale școlare (Ocna Mureș), 25 cabinete de medicina familiei (Comuna Hopârta nu deține nicio infrastructura de sănătate), 18 cabinete stomatologice, 15 farmacii si puncte farmaceutice, cele mai multe in cele doua orase din GAL, mediul rural fiind mai putin dezvoltat in ceea ce priveste infrastructura de sănătate.
In ceea ce privește mediul si schimbările climatice in teritoriul GAL exista un sistem de gestionare in sistem integrat a deșeurilor (colectare selectiva si unități de compostare selectiva) in localitățile Ocna Mureș si Teiuș. Referitor la Energia regenerabila Ocna Mureș, Cetatea de Balta si Lunca Mureș dețin unități de energie regenerabila. În urma analizei bazelor de date rezultate din prelucrarea chestionarelor care au fost administrate in timpul întâlnirilor de animare in comunitate au reieșit următoarele: locuitorii GAL-lui s-au arătat interesați de: gestionarea riscurilor de inundații( amenajare rigole si colectare ape de șiroire pe versanți); administrarea deșeurilor din construcții, decolmatări văi, șanțuri; curățenie stradală pentru reducerea pulberilor fine nocive pt. sănătate; spații verzi(parcuri); iluminat strada cu energie regenerabila; stații de încărcare energie verde; reducerea consumului de energie / utilizarea de energii alternative pentru spatiile publice; unități de compostare a deșeurilor organice, economie verde.
Teritoriul GAL are populație totală de 44.024 locuitori rezidenți și o suprafață de 837 km² . Densitatea populației de locuitori pe km² este de 52,58. Parteneriatul a crescut cu un nou teritoriu, UAT Ocna Mureș care a adus o sporire a teritoriului cu 8,1% și a numărului locuitorilor creste cu 28,35%. Pondera etnica este: romani 69,51%, romi 16,47%, maghiari 11,26%, germani 1,79%. După confesiune: Ortodoxă 70%, Reformată 10%, Greco-catolică 5%, penticostală 3%. Indicele de îmbătrânire demografică: numărul persoanelor vârstnice de peste 65 de ani este cu 35,86 % mai mare decât al copiilor din grupa de vârstă 0-14 ani, rata de schimb generațional fiind negativă. Mișcarea migratorie a populației: în ultimii 10 ani numărul plecărilor cu domiciliul a fost mai mare decât numărul sosirilor cu domiciliul în teritoriu.
https://judetul-alba.ro/incarcari/2021/11/Strategia-judetului-Alba-in-domeniul-asistentei-sociale-.pdf
https://www.dgaspcmures.ro/docs/2021/STRATEGIE_2021-2030.pdf
https://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Familie/09062023_Servicii_Sociale.pdf
https://www.recensamantromania.ro/rezultate-rpl-2021/rezultate-definitive-caracteristici-etno-culturale-demografice/
https://www.recensamantromania.ro/rezultate-rpl-2021/rezultate-definitive-caracteristici-demografice/
http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/page